Over Ogen

HOE WERKT EEN OOG?

Invallende lichtstralen worden door de cornea (het hoornvlies) en de ooglens gebroken. Bij een goed werkend oog, zal het brandpunt van deze lichtstralen op het netvlies (retina) vallen, zodat een scherp beeld van een voorwerp ontstaat. Via zenuwcellen worden de lichtprikkels omgezet in zenuwprikkels die naar het gezichtscentrum in de hersenen worden gestuurd. Hier worden de beelden geïnterpreteerd.

Wanneer ben je bijziend?
Als je alles wat dichtbij is scherp ziet, maar voorwerpen die verderaf zijn troebel waarneemt, dan ben je waarschijnlijk bijziend (myoop). Bijziendheid kan o.a. gecorrigeerd worden door een contactlens met negatieve sterkte.

Wanneer ben je verziend?
Kijk je moeiteloos in de verte, maar blijven de dingen in je nabijheid wazig? Dan ben je wellicht verziend (hypermetroop). In dat geval biedt een lens met positieve sterkte de oplossing.

Wanneer ben je astigmaat?
Bij velen onder ons is het hoornvlies niet volmaakt bolvormig. Wanneer de aanwezigheid van vlakkere en steilere delen aanleiding geeft tot een verstoring van je gezichtsscherpte, ben je astigmaat. Dit kan ook een gevolg zijn van een niet-perfecte lichtbreking door de ooglens. Astigmatisme kan o.a. verholpen worden door een contactlens met torische sterkte.

Wanneer ben je presbyoop? Als alles functioneert zoals het hoort, verandert de ooglens van vorm om een voorwerp scherp in beeld te krijgen. Naarmate je ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de ooglens en het lenskapsel. Het wordt bijgevolg moeilijker om scherp te stellen op dichtbijgelegen voorwerpen. Het vraagt bijvoorbeeld meer inspanning om te lezen. Dit verschijnsel noemt men presbyopie of ouderdomsverziendheid. Je kan dit o.a. verhelpen met progressieve lenzen.

Contactlenzen kunnen voor al deze gevallen een oplossing bieden: de optische eigenschappen van de lens, gecombineerd met deze van het oog zorgen ervoor dat het licht precies op het netvlies wordt geprojecteerd. Het resultaat is scherp zicht.

HOE WERKT EEN CONTACTLENS?

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Zij worden op hun plaats gehouden door adhesie aan de traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, en, in mindere mate door de druk die de oogleden uitoefenen. Bij het knipperen, glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea kunnen bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens kunnen opstapelen.

Contactlenzen zijn optische, medische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie. In deze gevallen wordt het licht niet nauwkeurig genoeg op het netvlies (een transparante laag van zenuwcellen die een rol spelen bij de lichttransmissie) geprojecteerd. Dit resulteert in een wazige beeldvorming: het zicht is niet meer scherp.

ZIJN CONTACTLENZEN VOOR JOU DE JUISTE OPLOSSING?

Om te weten of contactlenzen voor jou een goede oplossing zouden zijn, overloop je zorgvuldig onderstaande vragen. De antwoorden hierop zullen je een eerste indicatie geven. Raadpleeg in ieder geval een contactlensspecialist voor professioneel advies.

Zal je contactlenzen kunnen dragen?
Een groot deel van de bevolking kan probleemloos lenzen dragen. De technologie is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd en heeft veel meer mogelijk gemaakt. De nieuwe generatie lenzen is zeer 'oogvriendelijk'.

Toch kunnen lenzen moeilijk te verdragen zijn indien :
Je ogen door allergie geïrriteerd zijn
Je in een stoffige, rokerige of droge omgeving werkt
Je medicijnen neemt die een invloed hebben op je traanfilm
Je hormonenspiegel verstoord is (vb. bij zwangerschap)
Bij diabetes, schildkliermalfunctie
Raadpleeg in ieder geval je contactlensspecialist. Hij zal je kunnen vertellen of contactlenzen al dan niet een geschikt correctiemiddel voor je zijn.

Wat zijn de voordelen van contactlenzen?
Esthetische voordelen:

Contactlenzen zijn onzichtbaar voor anderen
Contactlenzen 'ogen' natuurlijk; ze laten je natuurlijke uitstraling onaangetast
Contactlenzen doorstaan modetrends
Vooral bij hoge correcties zijn lenzen spectaculair vergeleken met een bril
De esthetische voordelen beperken zich niet tot louter 'mooi' zijn. Sociale acceptatie en vooral fysieke beweeglijkheid worden bevorderd door het dragen van lenzen.
Kleurlenzen kunnen je ogen extra accentueren of er een andere tint aan geven. Ze zijn beschikbaar zonder of met correctie en in kleurversterkende of opake tinten.

Visuele & praktische voordelen:

Contactlenzen bieden je een totaal gezichtsveld.
Ze gaan niet aandampen bij temperatuurverschillen en regenweer
Geen vervorming bij hogere sterkten
Zitten niet in de weg tijdens het sporten of bij andere vormen van vrijetijdsbesteding
De lenzen blijven steeds gecentreerd op de oogas zodat de correctie optimaal is
Betere dieptewaarneming bij hogere sterkten
Sommige visuele afwijkingen kunnen beter met contactlenzen worden opgelost zoals afakie, keratoconus, anisometropie, aniseikonia enz.

Beroepsgebonden voordelen:

Heel wat beroepsactiviteiten vergen een uitstekend zicht. Hier zijn contactlenzen een ideale oplossing : fotografen en zij die professioneel te maken hebben met microscopen, telescopen en optische instrumenten dragen graag contactlenzen
Ook chirurgen, beroepssportlui en leden van ordediensten kiezen snel voor de optische- en de gebruiksvoordelen van contactlenzen Dat performers, actrices en acteurs gretige lensdragers zijn is voldoende bekend

Wat zijn de nadelen van contactlenzen?
Het leren inzetten en uitnemen moet je even onder de knie krijgen en verder is het wennen aan zachte lenzen zo gebeurd! Voor vormvaste lenzen ("harde lenzen") moet je jezelf wat meer tijd gunnen.
Het dragen van lenzen vraagt altijd enige discipline. Bij daglenzen of extended wear (dag- en nacht lenzen dragen) is dit de dispcipline zich te houden aan de regels van de hygiëne en de instructies van de aanpasser. Alle andere soorten lenzen dien je dagelijks te reinigen en te desinfecteren. Ook als je laat op stap bent geweest. De moderne alles-in-één vloeistoffen zorgen er wel voor dat de lensmanipulatie tot een minimum kan herleid worden.

Welke levensstijl leid je? Welk soort werk doe je?
Als je houdt van sport en actieve vrijetijdsbesteding, dan bieden contactlenzen tal van voordelen. Lenzen vermijden dat je gehinderd wordt door aangedampte of door de regen bespatte glazen. Lenzen garanderen je een totaalzicht : als je met een bril op je neus zijdelings kijkt levert dit een prismatisch effect op omdat je niet door het centrum van het brilglas kijkt. Met lenzen is zoiets uitgesloten.

Hou rekening met je beroep en je werkomstandigheden : als het voor de uitoefening van je taken belangrijk is dat je een totaalzicht hebt (vb. bij autorijden), dan kunnen contactlenzen de voorkeur genieten. Werk je echter in zeer stoffige of droge ruimtes, dan zou je kunnen opteren voor een bril.

Vind je je bril leuk?
Vind je dat je bril perfect bij je past en opteer je daarom voor deze gezichtscorrectie? Weet dan dat je nu eigenlijk niet meer moet kiezen tussen een bril OF lenzen. Je kan bv. opteren voor daglenzen: deze zijn perfect af te wisselen met een bril, omdat ze geen onderhoud vragen: je start telkens met een nieuw, fris paar lenzen waar en wanneer je maar wil!

De kostprijs van contactlenzen vergeleken met die van een bril.
Voor de prijs van een doorsnee bril kan je tegenwoordig méér dan een jaar lang contactlenzen dragen. Bespreek met je contactlensspecialist welk type lens en welke vervangfrequentie het beste voor je is.

WELKE VERSCHILLENDE SOORTEN CONTACTLENZEN BESTAAN ER?

Contactlenzen worden veelal ingedeeld naar het materiaal waaruit ze zijn gemaakt (vormvast: bevatten zo goed als geen water of zacht: lenzen die een zeker percentage water bevatten en hierdoor zacht of soepel worden).
Daarnaast zijn heel wat andere opsplitsingen mogelijk :

Naar de aangeraden draagperiode :
d.i. de tijd dat de lens ononderbroken op het oog blijft

Dagelijks dragen (vb. tot 18 uur)
Deze lenzen worden enkel overdag gedragen met een maximum tot 18 uur. De lenzen worden elke dag uitgenomen, gereinigd en gedesinfecteerd na verwijdering, of weggegooid indien het om daglenzen gaat.

Permanent dragen (dag- en nacht)
Lenzen kunnen, in bepaalde gevallen, ook dag en nacht worden gedragen. Belangrijk is dat er voldoende zuurstofdoorstroming naar het oog is zodat het oog ook 's nachts kan 'ademen'. Indien je in een dergelijk draagschema geïnteresseerd bent, raadpleeg dan je contactlensspecialist voor meer informatie. Hij zal je kunnen vertellen of deze lenzen voor jou geschikt zijn en gedurende hoeveel dagen je de lenzen permanent op het oog mag houden.

Naar het vervangschema:
Snelvervanglenzen (na 1 maand, 1-2 weken, dagelijks vervangen) Conventioneel dragen (lenzen die pas na 3 maanden, 6 maanden of een jaar vervangen worden)

Waarom tijdig je lenzen vervangen? Een lens is net als elk ander gebruiksvoorwerp aan slijtage onderhevig. De parameters veranderen in de loop van de tijd. De lens vervuilt onder invloed van externe factoren zoals stof, rook e.d. maar ook afzettingen uit de traanfilm (proteïnen en lipiden) dringen in het lensmateriaal. Wanneer de lens vervuilt, stijgt de kans op complicaties. Veel contactlensspecialisten raden daarom aan de lenzen te vervangen voor er problemen kunnen optreden. Dat kan een periode van één dag, een week, 2 weken of een maand zijn. De contactlensdrager op zijn beurt geniet van een groter comfort. Met uitzondering van de daglenzen en de continuous wear lenzen (lenzen die tot 30 dagen en nachten ononderbroken kunnen worden gedragen) dienen ook de snelvervanglenzen dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd te worden.

Naar het type correctie waarvoor ze ontwikkeld werden: Sferische lenzen : corrigeren ver- of bijziendheid
Torische lenzen : corrigeren astigmatisme
Multifocale / bifocale lenzen : corrigeren presbyopie

Naar de kleur:
Volledig kleurloze lenzen
Lenzen met een handling tint (licht getinte lens: enkel voor manipulatiedoeleinden, niet zichtbaar op het oog)
Lenzen die de natuurlijke kleur van het oog versterken
Lenzen die de kleur van het oog veranderen

Voordelen van zachte lenzen:
Zachte lenzen bieden een groter comfort dan vormvaste lenzen
Korte gewenningsperiode
Ideaal voor intermediair lensdragen
Beschikbaar in diverse kleurtinten

Nadelen van zachte lenzen:
Minder duurzaam dan vormvaste lenzen
Kunnen uitdrogen waardoor ze oncomfortabel zitten (vooral in kamers met airco, in een rokerige of stoffige omgeving)
Gevoeliger voor afzettingen (zoals proteïnen en lipiden)

HOE LENZEN MANIPULEREN

Omgaan met je lenzen is een kwestie van routine : eens je de verschillende handelingen onder de knie hebt, verloopt alles zeer vlotjes.
Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je contactlenzen gedragen, vervangen en onderhouden worden zoals je contactlensspecialist dat heeft aangeraden. Zorg dragen voor je contactlenzen mag dan al een hele klus lijken, je zal al heel snel merken dat het allemaal nog meevalt. Daarenboven maken de onderhoudsproducten van de nieuwe generatie het je een stuk makkelijker.
Geniet dus van je lenzen en bescherm je ogen. In de hieronderstaande paragrafen vind je meer info over hoe je het beste met je lenzen omgaat.

Hoe lenzen inzetten?

Was je handen met een milde zeep, spoel ze en droog ze met een schone en pluisvrije handdoek af.
Zorg ervoor dat de afvoer van de wastafel gesloten is vooraleer je de lenzen manipuleert. Lenssterktes zijn meestal niet dezelfde voor beide ogen, dus let erop dat je de juiste lens op elk oog zet. Maak er een gewoonte van om altijd met hetzelfde oog (links of rechts naar keuze) te beginnen. Zo vermijd je verwarring.
Haal de lens voorzichtig uit de verpakking of de lenshouder. Gebruik geen pincet of andere voorwerpen. Vermijd de lens met je nagels aan te raken. Dit kan de lens beschadigen.

VOOR ZACHTE LENZEN:

1/ Controleer de lens

Plaats de lens op de top van je wijsvinger en houd ze tegen het licht. Verzeker je ervan dat ze schoon en stofvrij is, en geen scheurtjes of beschadigingen heeft. Als de lens beschadigd is, zet ze dan niet in!
Verzeker je ervan dat de lens niet binnenstebuiten zit. Een lens die binnenstebuiten op het oog wordt gezet kan oncomfortabel aanvoelen en geeft geen scherp zicht.

Controle van de lens(correcte zijde naar buiten)
Methode 1:
Plaats de lens op de top van je wijsvinger en kijk naar de vorm.
de randen vouwen zich mooi naar binnen (de lens lijkt op een kommetje) : ze zit juist de randen krullen naar buiten (de lens lijkt op een bord) : de lens zit binnenstebuiten en moet worden omgekeerd.

Methode 2:
Hou de lens tussen duim en wijsvinger.
Buig de randen van de lens voorzichtig naar elkaar toe.
Waneer de randen van de lens naar elkaar toe buigen, zit de lens goed. Indien de randen eerder van elkaar weg plooien, dan zit de lens binnenstebuiten

2/ Hoe de lens op het oog plaatsen?
Zet de lens op de top van je wijsvinger (als je linkshandig bent is links eenvoudiger). Zorg ervoor dat je vinger droog is, anders blijft de lens plakken en is het moeilijk om ze in te zetten.
Kijk recht vooruit in de spiegel en concentreer je op je ogen, niet op je handen.
Plaats de middelvinger van dezelfde hand op je onderste ooglid en trek dit iets naar beneden.
Gebruik de vingers van je andere hand om het bovenste ooglid iets omhoog te trekken. (toon afbeelding)
Zet de lens direct op het oog (toon afbeelding)
Kijk naar beneden, laat het onderste ooglid los en vervolgens het bovenste.
Voorzichtig knipperen. De lens centreert automatisch. Herhaal de handelingen met de andere lens.

Een kink in de kabel ....
Je bent er niet in geslaagd om je lens in te zetten?
Spoel ze dan even af met een steriele saline-oplossing vooraleer opnieuw te proberen.

De lens zit niet gecentreerd op het oog.
Zo af en toe kan het voorkomen dat de lens zich tijdens het inzetten of tijdens het dragen verplaatst naar het witte deel van het oog. Als dat het geval is, kijk dan waar de lens zit en masseer de lens terug naar het centrum van het oog, door middel van de oogleden.

Er zit iets op de lens.
Neem de lens uit en kijk of er cosmetica, of vuildeeltjes zijn achtergebleven. Spoel de lens grondig met steriele saline voor je de lens weer in het oog zet.

De lens zit op het verkeerde oog.
Zet de lens op het andere oog.

De lens zit binnenstebuiten.
Zie hierboven onder het punt 'Controleer de lens'.

De lens is gescheurd of beschadigd.
Als dit het geval is mag de lens nooit ingezet worden. Gooi de lens weg en zet een nieuwe in, of neem contact op met uw contactlensspecialist.

Als je zicht nog steeds niet scherp is, en de lens voelt niet comfortabel nadat je bovenstaande hebt gecontroleerd, neem dan de lenzen uit en neem contact op met je specialist.

Hoe lenzen uitnemen?
Was, spoel en droog je handen. Sluit de afvoer van de wastafel.
Trek het onderste ooglid met de middelvinger naar beneden. Verzeker je ervan dat de lens op het oog zit.
Plaats de top van de wijsvinger op de lens (toon afbeelding) en kijk vervolgens opwaarts. Hierdoor zal de lens naar beneden worden verschoven, op het witte deel van het oog. (toon afbeelding)
Pluk de lens daar tussen duim en wijsvinger. (toon afbeelding)
Reinig en desinfecteer de lenzen of gooi ze weg (afhankelijk van het lenstype)

Herhaal bovenstaande procedure voor de andere lens. Als je problemen hebt om de lens uit te nemen, breng dan een paar comfortdruppels of steriele zoutoplossing in het oog, wacht een ogenblik en probeer opnieuw.

VOOR FLEXIBELE LENZEN:

Het inzetten:
- Zet de contactlens op de top van uw wijsvinger, hou de oogleden goed uit elkaar.
- Zet de lens direct op de cornea (het hoornvlies).
- Controleer of de lens goed zit door even om je heen te kijken.
- Volg dezelfde procedure met de tweede lens.
- Indien je de lens laat vallen, spoel ze dan eerst grondig af met een steriele zoutoplossing of een alles-in-één vloeistof.
- Wanneer de lens na het inzetten irriteert, kan het zijn dat er bvb. een stofje onder zit. Neem de lens dan opnieuw uit,
spoel ze af en zet ze opnieuw in. Indien de irritatie blijft, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw contactlensspecialist.
- Zet nooit een beschadigde lens in!

Het uitnemen:

Er zijn verschillende methoden om de lenzen uit te nemen. Je kunt zelf het best beoordelen wat voor jou de eenvoudigste methode is. Hieronder vind je er 2 beschreven:

Methode 1:

- Buig het hoofd een beetje naar voren en houd één hand zo dat je de contactlens op kan vangen. - Leg de wijsvinger van de andere hand bij de buitenste ooghoek en kijk naar het puntje van de neus. Maak je ogen groot. Wanneer je de oogleden nu krachtig naar buiten, richting oor trekt en knippert, valt de contactlens vanzelf in je hand.

Methode 2:

Met gebruik van een zuignapje:
- Kijk in de spiegel en zet het zuignapje voorzichtig op de lens.
- Neem de lens door middel van het zuignapje van het oog.

HOE JE LENZEN VERZORGEN?

Je contactlensspecialist zal je een onderhoudssysteem aanraden, een product of een set van producten die je lenzen reinigen, desinfecteren en je een garantie bieden op veilig en comfortabel lensdragen. Hij zal een product selecteren dat past bij je ogen, je levensstijl en je lenzen.
Een goede raad : gebruik altijd de onderdelen van hetzelfde systeem. Vervang ze niet door onderdelen van andere contactlensverzorgingssystemen. Het zou tot nare gevolgen kunnen leiden (ontkleurde lenzen, oogirritatie of -ongemakken). Raadpleeg een specialist alvorens je medicatie gebruikt in combinatie met contactlenzen.
Los van de wijze waarop ze verpakt zijn, bevatten de meeste onderhoudssystemen producten die verschillende functies vervullen. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid combineren producten van de nieuwe generatie twee of meer functies in één product : de alles-in-één vloeistoffen. De functies die nodig zijn voor jouw lenzen hangen af van het vervangingsschema van de lenzen en van je ogen. Je contactlensspecialist zal je het systeem aanraden dat het best voor jou is geschikt.

De verschillende functies zijn :
- Reinigen: om deeltjes die zich op de lens hebben vastgezet te verwijderen. Niet losgemaakte deeltjes maken de lens oncomfortabel en het zicht minder scherp. Ze verminderen tevens de desinfecterende kracht van de oplossingen die mogelijk schadelijke micro-organismen doden.
- Desinfecteren: om micro-organismen (bacteriën, schimmels en virussen) die op de lens zitten, te doden. Er zijn 2 soorten desinfectievloeistoffen: producten op basis van waterstofperoxide, die een neutralisatie vereisen en de zogenaamde chemische desinfectantia die geen neutralisatie behoeven. Neutralisatie is dus enkel nodig wanneer de lenzen gedesinfecteerd worden met een product op basis van waterstofperoxide. In hogere concentraties is dit een zeer krachtig desinfectant, dat een brandend gevoel geeft. Daarom mag ongeneutraliseerde peroxidevloeistof nooit in rechtstreeks contact met het oog komen. Door de neutralisatiereactie wordt het peroxide afgebroken tot water en zuurstof.
- Spoelen: voor het spoelen van de lenzen wordt meestal een isotonische zoutoplossing gebruikt.
- Bewaren: wanneer de lenzen niet worden gedragen worden ze in een bewaarvloeistof gelegd. Hierin dient dan een bewaarmiddel (conserveermiddel) aanwezig te zijn, of dient er op een andere manier voor gezorgd dat er geen nieuwe bacteriegroei ontstaat. Volg hier weer de raad van je contactlensspecialist op.
- Comfortdruppels of bevochtigende oogdruppels. Deze worden gebruikt om de ogen te verfrissen (in een droge of stoffige omgeving) en de contactlens te herbevochtigen, zodat het draagcomfort wordt verbeterd.
- Het verwijderen van proteïnen (eiwitten) gebeurt doorgaans op weekbasis aan de hand van enzymetabletjes. Zij verwijderen hardnekkige proteïneafzettingen. Samen met de reiniging en desinfectie zorgen zij weer voor een zuiver lensoppervlak. Proteïneverwijdering wordt doorgaans niet aanbevolen voor lenzen die sneller dan 1 maand vervangen worden omdat de lenzen vervangen worden voor de afzettingen voor problemen kunnen zorgen.

DE ONDERHOUDSVLOEISTOFFEN VAN CIBA VISION:

CIBA Vision beschikt over een hele waaier van vloeistoffen die perfect samengaan met haar contactlenzen: AOSEPT® PLUS, SOLOCARE AQUA® AQUA, Titmus, SoftWear® Saline, Miraflow, AQuify®, Unizyme®. Voor uitgebreide instructies, waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen dient u de bijsluiters in de verpakking aandachtig te lezen.
HAAL HET BESTE UIT JE CONTACTLENZEN

Als je het meeste uit je lenzen wil halen en je ogen in conditie wenst te houden, verlies volgende punten dan niet uit het oog!
Volg steeds het advies van je contactlensspecialist.
Draag je lenzen niet langer dan afgesproken, zelfs al voelen je lenzen aan het eind van die periode nog comfortabel, Verwijder, reinig en desinfecteer je lenzen op de afgesproken tijdstippen.
Laat regelmatig je ogen controleren door je contactlensspecialist.
Slaap niet met je lenzen tenzij je de goedkeuring van je specialist hebt gekregen
Raadpleeg je contactlensspecialist alvorens enige medicatie te gebruiken in combinatie met contactlenzen.
Maak van lenshygiëne een gewoonte.
Was je handen met een milde zeep, spoel ze en droog ze met een schone, pluisvrije handdoek af alvorens je lenzen aan te raken.
Breng je make-up aan nadat je je lenzen hebt ingezet. Gebruik vetvrije make-up, en gebruik niet het soort mascara met vezels dat je wimpers langer maakt, want deze kunnen de lens vervuilen. Gebruik geen make-up aan de binnenkant van de wimperrand. Dit kan de lenzen vervuilen en irritatie veroorzaken. Verwijder make-up als je de lenzen nog in hebt. Sluit je ogen als je haarlak of een andere spray gebruikt.
Bescherm je onderhoudsvloeistoffen tegen contaminatie : sluit de fles na gebruik - laat het tuitje van de flacon nergens mee in aanraking komen. Vloeistoffen nooit hergebruiken.
Niet zwemmen met lenzen tenzij je een zwembrilletje draagt. Vraag advies aan je contactlensspecialist in verband met het zwemmen, zeker indien je dag-en nachtlenzen draagt. Gooi je lenzen weg wanneer de afgesproken draagtijd afgelopen is.
Gebruik nooit producten waarvan de vervaldatum overschreden is.
Respecteer alle stappen bij het onderhoud van je lenzen.
Luister naar je ogen! Draag je lenzen niet als je ogen rood zijn of pijnlijk aanvoelen.
Indien de lenzen irriteren, je ogen rood worden, je zicht vertroebelt of je een gevoeligheid voor licht ontwikkelt, neem dan je lenzen uit en contacteer je contactlensspecialist. Een beetje organisatie kan nooit kwaad.
Gebruik een goede spiegel en voldoende verlichting wanneer je je lenzen manipuleert.
Maak er een gewoonte van je lenzen altijd in dezelfde volgorde in te zetten. Begin bijvoorbeeld steeds met de rechterlens. Zo sluit je vergissingen uit.
Als je je lenzen in de badkamer inzet en je gebruikt de spiegel die boven de wastafel hangt, sluit dan even de waterafvoer. Je weet maar nooit ...
Om vergissingen te vermijden : bewaar je lenzen en vloeistoffen niet in het medicijnkastje
Zorg ervoor dat je altijd voldoende lensvloeistof in huis hebt. Gebruik nooit leidingwater of speeksel. Gebruik voor bewaring alleen het daartoe bestemde lensetui.
Zorg ervoor dat je steeds een reservelens bij de hand hebt.
En tot slot:
Lenzen corrigeren je zicht, ze dienen niet als bescherming voor je ogen. Zorg er dus voor dat je je ogen beschermt wanneer dat nodig is (zon, bepaalde taken...)
VEEL GESTELDE VRAGEN IN VERBAND MET CONTACTLENZEN

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen vervangen?
Er zijn verschillende vervangschema's, naargelang van het lenstype. Het aanbevolen vervangschema zal je meegedeeld worden door je contactlensspecialist.
Je vindt het ook terug op de bijsluiter die de lensfabrikant aanlevert. Overschrijd in ieder geval nooit de aanbevolen vervangperiode.

Vervanglenzen moeten na een voorgeschreven draagtijd vervangen worden (1 dag, een week, een maand ...). Kan ik mijn lenzen langer dragen wanneer die aan het eind van die periode nog steeds prettig aanvoelen?
Het is belangrijk dat je de voorgeschreven draagtijd respecteert en niet overschrijdt. Snelvervanglenzen zijn precies ontwikkeld om onaangename voorvalletjes als irritaties, droge ogen, wazig zicht en allergische reacties voor te zijn. Vaak zijn deze het gevolg van proteïnen en lipiden die zich op de lenzen vastzetten. De chemische structuur van afzettingen die te lang op de lens zitten, wijzigt en kan aanleiding geven tot irritaties. Bovendien stijgt de kans dat bacteriën zich vasthechten aan de lens en dat verhoogt de kans op gezondheidsrisico's zelfs zonder dat het iets aan het comfort van de lens afdoet. Volg dus de raad van je contactlensspecialist nauwgezet op wanneer hij je een vervangschema voorstelt.

Hoe weet ik dat mijn contactlenzen 'opgebruikt' en aan vervanging toe zijn?
Typische symptomen die optreden wanneer een lens aan vervanging toe is, zijn : troebel zicht, ongemak, lensverkleuring en afzettingen. Deze kunnen aanleiding geven tot allergie of andere oogcomplicaties. Daarom worden nu meestal snelvervanglenzen aangeraden omdat deze lenzen vervangen worden nog voor deze problemen zich kunnen voordoen. Belangrijk is wel dat je je nauwgezet aan de aanbevolen vervangfrequentie houdt en je lenzen niet te lang draagt.

Ik heb vaak last van droge ogen. Kan ik dan lenzen dragen?
Hoewel lensdragen minder evident is voor iemand die behoorlijk droge ogen heeft, zijn bv. de NIGHT&DAY lenzen voor heel wat dragers een goed alternatief wanneer ze op dagbasis gedragen worden. Niet alleen heeft deze lens de hoogste zuurstofdoorlaatbaarheid van alle huidige zachte lenzen, ze heeft ook het laagste watergehalte, waardoor ze geschikt is voor dragers met drogere ogen. Je kan je draagcomfort doorgaans ook verhogen door het gebruik van bevochtigingsdruppels. Raadpleeg in ieder geval je contactlensspecialist : hij kan je vertellen welke lenzen in dergelijke omstandigheden het beste voor jou geschikt zijn.

Ik draag nu een leesbril. Kan ik ook lenzen dragen?
Personen met presbyopie of ouderdomsverziendheid hebben moeite om nabijgelegen voorwerpen scherp in beeld te brengen. Typisch kenmerk is het op armafstand houden van de krant wanneer men de iets kleinere lettertjes wil lezen. Meestal wordt dan een leesbrilletje aangeraden. Er bestaan echter ook contactlenzen die kunnen helpen. CIBA Vision heeft daarvoor Focus® Progressives ontwikkeld, een progressieve maandlens en Focus DAILIES Progressives, een progressieve daglens, voor de presbyoop. Spreek er eens over met je contactlensspecialist. Misschien is dit voor jou de geschikte oplossing.

Ik draag contactlenzen en heb steeds een onprettig gevoel wanneer ik met het vliegtuig reis. Waarom is dit en hoe kan ik dit oplossen?
Door de lage vochtigheidsgraad in het vliegtuig worden je ogen droger. Daardoor ervaar je een onprettig gevoel als je lenzen draagt : het is net alsof er een zandkorreltje in je oog zit. Je kan dit verhelpen door een paar bevochtigingsdruppeltjes, bv. AQuify™ in het oog te brengen wanneer je in het vliegtuig stapt. Personen die werken in ruimten met airco, hebben vaak last van hetzelfde euvel. Ook een lenstype met een lager watergehalte zoals AIR OPTIX NIGHT&DAY kunnen mogelijk een betere oplossing zijn.

Kan ik mijn contactlenzen dragen tijdens het zwemmen?
Ja, maar aanbevolen wordt een zwembrilletje te dragen dat stevig aansluit, niet alleen om te vermijden dat je je lenzen verliest, maar ook om ervoor te zorgen dat je lenzen zo weinig mogelijk het zwemwater absorberen. Hierin bevinden zich nl. vaak heel wat micro-organismen die niet steeds even onschuldig zijn! Probeer ook niet om je lenzen onmiddellijk na het zwemmen uit te nemen. Het water in je contactlenzen moet eerst vervangen worden door je natuurlijke tranen en dat duurt zo'n 10 à 15 minuten. Wacht dus eerst even en neem de lenzen dan uit om ze te reinigen en te desinfecteren. Water in zwembaden bevat doorgaans ook vrij veel chloor. Ook dat kan tot irritatie en ongemak leiden. Een zwembrilletje opzetten is dus de boodschap.

Kan ik sporten met contactlenzen?
Contactlenzen dragen tijdens het sporten is zeker te verkiezen boven een bril. Met contactlenzen heb je immers geen last van de ongemakken die een bril met zich brengt. Contactlenzen beslaan niet, schuiven niet van je neus, en geven je een totaal gezichtsveld waardoor je alleen maar beter uit de hoek kan komen.

Kan ik mijn lenzen dragen wanneer ik pijn heb aan de ogen?
Het is niet aangeraden om contactlenzen te dragen wanneer je ongemakken ervaart vooral niet als die in relatie staan tot je lensdragen. Raadpleeg in dit geval je contactlensspecialist.

Welke vloeistof gebruik ik het best om mijn zachte lenzen te onderhouden?
De alles-in-één vloeistoffen hebben de voorbije jaren een sterke opgang gekend. Deze producten zijn zeer gerbuiksvriendelijk. SOLOCARE AQUA® van CIBA Vision is zo'n alles-in-één vloeistof van de nieuwe generatie. Wanneer u echter gevoelig bent voor bewaarmiddelen, dan bent u misschien beter af met een peroxidesysteem.
Deze kunnen bogen op een lange periode waarin hun efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid bewezen werd. AOSEPT® PLUS en zijn de nieuwste peroxidevloeistoffen van CIBA Vision. Raadpleeg je contactlensspecialist. Hij zal je een gepast product aanbevelen. Vervang de onderdelen van je contactlensverzorginssysteem niet door deze van een ander, en verander nooit van onderhoudssysteem zonder medeweten van je specialist.

Is het noodzakelijk om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken?
De noodzaak om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken hangt af van de hoeveelheid proteïnen (eiwitten) die zich in de traanfilm bevinden. Dit varieert van persoon tot persoon, en is zelfs niet constant per individu! Ook het vervangschema van je lenzen en de lensvloeistof die je gebruikt zijn factoren waarmee rekening dient te worden gehouden. Je contactlensspecialist kan je hierin het beste adviseren.

Kan ik mijn lenzen 'verliezen' achter het oog?
Neen, je lenzen kunnen onmogelijk achter je ogen 'verdwijnen'. Een dun maar zeer sterk membraan, de conjunctiva, loopt van de binnenzijde van de oogleden tot op het witte deel van het oog. Je kan je lens dus nooit in het oog 'verliezen'. Je lens kan wel onder de oogleden glijden of zich verplaatsen. Als dat gebeurt tracht dan in de richting van de lens te kijken om ze terug op haar juiste positie te krijgen. Zachte contactlenzen hebben de neiging zich automatisch op het hoornvlies te centreren.

Kunnen contactlenzen ultravioletlicht blokkeren?
Sommige contactlenzen bevatten een UV-filter, die een groot gedeelte van de schadelijke UV-stralen tegenhoudt. Gezondheidsinstanties gaan ervan uit dat contactlenzen geen vervangmiddel zijn voor zonnebrillen, temeer omdat contactlenzen maar een deel van het oog bedekken en een ander deel onbeschermd laten. Het is dus hoedanook aangeraden een goede zonnebril te dragen.

Ik heb refractieve chirurgie laten toepassen. Kan ik nog contactlenzen dragen?
Aangezien de refractieve chirurgie de cornea gewijzigd heeft, zal dit individueel moeten worden bekeken. In dit geval dien je de oogchirurg te raadplegen voor verdere informatie.

Kan ik met contactlenzen de kleur van mijn ogen veranderen?
Er bestaan lenzen die de natuurlijke kleur van je ogen versterken en lenzen die je natuurlijke kleur volledig veranderen. Bruine ogen worden omgetoverd in blauwe ... Er bestaan verschillende kleuren en intensiteiten waaruit je kan kiezen.

Uit welk materiaal zijn contactlenzen vervaardigd?
Contactlenzen zijn vervaardigd uit plastics, materialen die polymeren genoemd worden. Sommige van deze polymeren nemen haast geen water op en worden gebruikt om zgn. vormvaste ("flexibele") lenzen te maken. Andere nemen wel een zeker percentage water op en worden hierdoor zacht.

Hoe lang kan je een contactlens in de onderhoudsvloeistof bewaren?
Dit varieert naargelang van het onderhoudsproduct dat je gebruikt. Raadpleeg daarom de bijsluiter van het product voor meer details.

Belangrijk

Het belang van goede oogzorg zal door niemand worden ontkend. Toch zijn we geneigd te wachten tot er zich werkelijk een probleem manifesteert. Het hoeft geen betoog dat dank zij regelmatige controles veel narigheid kan worden voorkomen.

Het dragen van contactlenzen en het gebruik van lensvloeistoffen dient dan ook onder toezicht en volgens de adviezen van een contactlensspecialist te gebeuren.
De ene contactlens is zeker de andere niet en contactlensvloeistoffen zijn alles behalve "sapjes" die door elkaar kunnen worden gebruikt.

Wie contactlenzen draagt zou zich ten minste halfjaarlijks voor controle moeten aanbieden, zelfs als men "nergens last van heeft". Tijdens zo'n controle kan ondermeer worden nagegaan hoe het oog op de lenzen reageert, of de juiste vloeistof wordt gebruikt, of er misschien een andere sterkte in de lenzen moet, of er tekenen zijn die aangeven dat men moet overstappen naar een ander lensmateriaal, een ander lensontwerp enzoverder.

Raadpleeg steeds een contactlensspecialist wanneer je lenzen wil gaan dragen of wanneer je van plan bent van lenstype of lensvloeistof te veranderen.

Lenzendragen verloopt voor de meesten probleemloos, maar ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen!